tisdag 7 februari 2012

Charles Dickens 200 år

Jag tycker det är ganska kul när Google uppmärksammar något speciellt och anpassar sin logo efter det. Tidigare har det bara varit vid enstaka tillfällen, men nu är det NÄSTAN varje dag. Ibland vet jag inte längre vad det de hänvisar till är för något. Har också förstått att det inte är alltid de gör samma sak överallt i världen.

Idag är det i alla fall en speciellt Google logo med hänvisning till att Charles Dickens föddes för exakt 200 år sedan. Jag instämmer med Google, Dickens är väl värd att uppmärksamma!

Här i England finns ett Dickens-museum som vi besökt innan vi flyttade hit. Det är förlagt i den enda byggnad som han bodde i som fortfarande finns kvar. Även om han endast bodde där i tre år, hände det mycket under den perioden och han sa själv att det var "hans hus i stan". Där föddes två av hans barn och där skrev han två av sina mest berömda böcker, Nicholas Nickleby & Oliver Twist.

Malin på Charles Dickens museum 2009.

Jag kan varmt rekommendera detta museum om man är litterärt intresserad och där finns även ett mysigt café.

http://www.dickensmuseum.com

Här i London har delar av familjen också sett musikalen Oliver Twist. Det är en FANTASTISK föreställning med underbar musik. Ett riktigt bra val om man vill se något tillsammans med sina barn.

Linnéa har läst Dickens i skolan, det är ett måste på de internationella och förmodligen även brittiska skolorna. Det har inte varit någon uppoffring, hon har verkligen uppskattat böckerna. Jag vet att de jobbade länge med "Lysande utsikter" (Great expectations).

Charles Dickens hade en ganska tuff barndom då föräldrarna fick det svårt ekonomiskt. Dickens arbetade 12 timmar per dag i en skokrämsbutik, men lönen var så låg att han knappt kunde äta sig mätt. Det blev inte mycket med hans skolgång, men längre fram lärde han sig stenografera och kom in i journalistbranschen. Hans första bok var Pickwickklubben.

Med sin fru fick Dickens 10 barn och han blev väldigt framgångsrik som författare under sin levnadstid. Det tycker jag alltid är glädjande att höra med tanke på hur många konstnärer som faktiskt aldrig blivit det. Han dog ung, endast 58 år gammal, av ett slaganfall. Mot sin önskan begravdes han i "Poets' corner" i Westminster Abbey.


Britt, jag förstår att ni inte hann umgås så mycket när Rikard och tjejerna kom denna gång, speciellt inte med tanke på att flyget var rätt försenat på vägen till er... Det låter i alla fall på dem som om det var en viktig resa, med tanke på vad de berättar. Ska bli skönt att få hem dem inatt :) .
Bra idé, med om det händer något när ni är här med hänsyn till drottningjubileumet. Jag kollar!

Karin, DET programmet hade jag velat höra! Jag har aldrig hört de inspelningarna. Ja, tänk vad hon har upplevt!

Kram alla bokslukare!
Ingrid

3 kommentarer:

Karin sa...

Du har tur :-)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=4940077

Kramar från Karin

Boktokig Eva Boström sa...

Du har inte hört om de firar någonstans i England att han fyller 200 år?

Kim M Kimselius sa...

Härligt inlägg! Mycket firande i England i år med andra ord! Vilken tur att du fortfarande är där och får uppleva allting!
Fantastiskt att ni har fått snö! Har har vi fått MASSOR av snö!
Kram Kim